×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Tirsdag d. 10. september 2019, Kl. 19:30 til kl. 20:30

Dansk folkesjæl og lyrisk norsk natur.
Romanceaften med sopran Pia Fog og pianist Lili Olesen

Sopran Pia Fog
Diplomuddannet fra Nordjysk Musikkonservatorium med efterfølgende studier ved Sct. Cecilia-konservatoriet i Rom. Har deltaget i master-classes i bl.a. England og Italien. Har givet talrige koncerter i ind- og udland og har flere solistiske opgaver bag sig, bl.a. med Aalborg Symfoniorkester og på radio og tv. Har medvirket på flere CD-indspilninger både som korist og solist.

Pianist Lili Olesen
Uddannet fra Nordjysk Musikkonservatorium hos docent Tove Lønskov. Har efter diplomeksamen studeret tre år ved Chopin-akademiet i Warszawa på et polsk statsstipendium og har herudover deltaget i mange master-classes bl.a. i England og Norge. Har givet talrige koncerter herhjemme og i udlandet, både som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Det er også blevet til flere CD-udgivelser med hendes medvirken og som solist.

Program:
Peter Heise: DYVEKE’S SANGE, sangcyklus
Tekst af Holger Drachmann

Edvard Grieg: HJERTETS MELODIER, op. 5
Tekst af H.C. Andersen
1. To brune øjne
2. Du fatter ej bølgernes evige gang
3. Jeg elsker dig
4. Min tanke er et mægtigt fjeld     
     1. Monte Pincio fra opus 39      
     2. Solveigs sang, Solveigs vuggevise fra opus 23      
     3. Våren fra opus 33

Edvard Grieg og Peter Heise var fra nogenlunde samme periode, men alligevel vidt forskellige. De kom begge til Danmark for at studere hos Niels W. Gade. Mens Heise var en svoren discipel af Gade, følte Grieg sig ikke tilfredsstillet af den undervisning, han modtog. ”Dyveke´s Sange” er Peter Heise´s sidste sangcyklus, der udkom efter hans alt for tidlige død, og som dermed slutter hans livsværk.

Holger Drachmann skrev sin digtcyklus om Dyveke til Peter Heise. Den udkom i foråret 1879 i samlingen ”Ranker og Roser” som ”Dyveke’s Viser” under overskrifterne ”I Bergen” og ”På Sjælland”. Af Drachmanns i alt ti digte udvalgte Heise at lægge musik til de syv.

Det er sange med stor dramatisk nerve, inspireret af Holger Drachmann´s tekster. Hvis Heise havde levet længere, antyder dette værk, at der kunne være kommet et helt stort, dansk sangdrama fra hans hånd.

Edvard Grieg dannede livsvarige venskaber med flere danske komponister, og han kom til at kende H. C. Andersen og satte musik til hans digte ”Hjertets melodier”.

Griegs kærlighed til sin danske kusine Nina Hagerup var kildespringet for hans romancer. Selvom hun ikke alene var inspirationen til hans 140 romancer, er det tydeligt, at fra og med ”Hjertets melodier opus 5” havde hun en klar indvirkning på sangenes endelige udformning.

- - - 

Anmelderne skrev: ” . . .  hvem lader sig ikke rive med af Dyveke’s sorg? dog med lindring og løftelse af Pia Fog’s magtfulde, lyse og yndefulde sopran?”

”Heise’s artistiske klaversats her – som barnemad – lagt i trygge hænder hos klaverløvinden Lili Olesen - … ”

” . . . en højst eksklusiv romanceaften – der, for den sags skyld, kunne have fundet sted hvor som helst i den internationale musikverden”.

”. .  fik en fin og indfølt udførelse af Pia Fog, hvis mørklødede sopran klædte de voldsomme og omskiftelige sange i et tæt samspil med den fremragende Lili Olesen ved flyglet”

” . . .   Pia Fog og Lili Olesen har gennem flere år haft et succesrigt samarbejde”

Medvirkende
Pia Fog, sopran, og Lili Olesen, piano
Sted
Skalborg Kirke